Tűzvédelmi felülvizsgálat

 - tűzvédelmi -tűzvédelmi - tűzvédelmi - tűzvédelmi - tűzvédelmi - tűzvédelmi - tűzvédelmi -
 

A hivatalos megnevezés: Erősáramú berendezés szabványossági felülvizsgálat. De a köznyelv tűzvédelmi felülvizsgálatnak hívja, mivel a tűzoltóság kéri.

A tűzvédelmi felülvizsgálat szükségessége:

A tűzvédelmi felülvizsgálatnak három alapvető szempontja van. Az első, hogy a létealtsítés idején a szabványoknak és egyéb előírásoknak megfelelően építették-e ki a villamos berendezést? A második, hogy nem változott-e a vizsgált helyiségben folytatott tevékenység technológiája oly mértékben, hogy az a villamos berendezés megváltoztatását igényelné? Végül, hogy nem romlott-e le a villamos berendezés állaga (állapota) olyan mértékben, amely már veszélyt jelent? Ezt a felülvizsgálatot tulajdonképpen az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) rendeli el, ezért alapvető célja a villamos berendezések által okozott tűzveszély, ill. robbanásveszély kiküszöbölése. Ellenőrizni kell azt is, hogy a berendezésnek nincs-e egyrészt olyan hibája, amely tűzveszélyt ugyan nem okoz, de balesetveszélyt igen, másrészt olyan hibája amely nem veszélyes, csak felesleges energiaveszteséget okoz.  A felülvizsgálatnak lényegében azt kell megállapítani, hogy a villamos berendezés megfelel-e a rá vonatkozó előírásoknak, nem okoz-e tűz- vagy baleseti veszélyt, melyek a hibák és hogyan kell azokat kijavítani. A felülvizsgálatnak nem célja a felelősség megállapítása. A felülvizsgáló nem hatóság, tehát nem ír elő semmilyen többlet követelményt, nem adhat felmentést az előírások alól, viszont a hibák kijavításának módjára javaslatot tesz.
A tűzvédelmi felülvizsgálati jegyzőkönyvet a katasztrófavédelem (tűzoltó) kéri. Amennyiben nincs tűzvédelmi besorolása keress bizalommal valamely itt felsorolt személyt.

A tűzvédelmi felülvizsgálat elvégzésének gyakorisága:

A 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról előírásai altalapján
- 300 kilogrammnál vagy 300 liternél nagyobb mennyiségű robbanásveszélyes osztályba tartozó anyag gyártására, feldolgozására, tárolására, felhasználására szolgáló helyiség vagy szabadtér esetén legalább 3 évenként,
- egyéb esetben legalább 6 évenként
tűzvédelmi szempontból felül kell vizsgáltatni, és a tapasztalt hiányosságokat meg kell szüntetni.

Az új OTSZ villamos szempontból


Jegyzőkönyv, minősítő irat:

Az elvégzett tűzvédelmi felülvizsgálatról a jegyzőkönyvet 3 példányban készítem. A jegyzőkönyv tartalmazza a vizsgált berendezés (berendezésrész) megnevezését, a helyiség tűzvédelmi besorolását, jellegét, villamos berendezéseinek állapotát, a megrendelő és az általa biztosított kísérő nevét, a felülvizsgáló nevét, milyen alkalomból és mikor készült, a minősítést, a hibás vagy szabványnak nem megfelelő berendezésrészek felsorolását és a következő felülvizsgálat elvégzésének határidejét. A jegyzőkönyv mellékelte az elvégzett mérések eredményeit tartalmazó mérési jegyzőkönyv és a 20 A feletti áramkörök kapcsolási rajzai.


A tűzvédelmi felülvizsgálathoz szükséges iratok:

áramszolgáltatói közüzemi szerződés, helyiségek, szabadterek tűzveszélyességi osztályba sorolása, előző ÉVF, VVF és EBF felülvizsgálati jegyzőkönyvek, villamos berendezések egyvonalas kapcsolási rajzai és nyomvonal rajzai, esetleges helyi előírások, szabályozások, robbanás biztos (RB) anyagok jellemzői, műbizonylatai. Ezeket az iratokat a megrendelőnek kell biztosítani. Az iratok hiányában a felülvizsgálat elvégezhető.

 

Tájékoztató árak

Alapdíj (Jegyzőkönyv, minősítő irat) 30000 Ft / 2 db
További jegyzőkönyvek 3000 Ft / db
Mérés szükség szerint (áramkörönként) 300 Ft / db
Áramköri rajz készítés, ha nincs és szükséges (20 A felett) 12000 Ft / rajz -tól
MSZ 2364 szerinti első felülvizsgálat tűzoltóság felé 30000 Ft / db -tól

Alanyi adómentesen végzem tevékenységemet, ÁFA nem kerül felszámításra!

20 db mérés fölött kedvezmény. Budapest és vonzáskörzetében nincs kiszálási díj!

 

- tűzvédelmi -tűzvédelmi - tűzvédelmi - tűzvédelmi - tűzvédelmi - tűzvédelmi - tűzvédelmi -

 

Ne feledje az érintésvédelem, a tűzvédelem és a villámvédelem mindanyiunk érdeke!

Ne feledkezzen meg az érintésvédelmi, a tűzvédelmi és a villámvédelmi felülvizsgálatok elvégeztetéséről!

Kapcsolat
 
Horváth Balázs
Budakalász
 
Tel: +36-26-540-360
 
Mobil: +36-20-250-45-37
 
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.